top of page

CHILLER GRUBU TEMİZLİĞİ

Chiller, Kondenser, Eşanjör ve Evaporator Temizliği Su soğutma sistemleri, klima sistemleri, elektrik üretim tesisleri, üretim firmaları ve sanayide soğutulmuş su elde edebilmek için kullanılmakta olan sistemlerdir. Bu sistemlerde sürekli su sirkülasyonu yapılmaktadır. Zamanla ise suyun buharlaşması, ısıtılması, soğutulması aşamalarında geriye kalan mineral ve iyonlar kireç tabakasının oluşmasına sebep olmaktadır.

Bütün bunlarla birlikte yağ, karbon, korozyon, toz ve benzeri oluşumlar ile de karşı karşıya kalınabilmektedir. Bu durum ise soğutma ve ısıtma sistemlerinin eski performansında çalışmamasına hatta kullanılamaz hale gelmesine sebebiyet verebilmektedir. EŞANJÖR Isı eşanjörü, bir akışkandan diğerine ısı transfer etmek için yapılmış bir alettir.

KONDENSER

Yoğuşturucu, kondenser buharlı güç sistemleri (termik santral, nükleer santral, gemi,…) ve gazlı soğutma-iklimlendirme sistemlerinde (klima, buzdolabı,…) buhar ya da soğutucu gazın(freon, amonyak) ısısını çevreye ya da başka bir soğutucuya vererek sıvı hale geçtiği ısı değiştirici bir makinedir.

CHILLER

Bir soğutucu, buhar sıkıştırma veya soğurma soğutma çevrimi yoluyla bir sıvının ısısını çıkaran bir makinadır.

 

CHILLER, KONDENSER, EŞANJÖR TEMİZLİĞİ NEDEN YAPILMALI ?

Isıtma ve soğutma sistemlerinin amacı üretim aşamasında ya da kullanım koşulu sebebi ile suyun soğutulmasını ve ısıtılmasını sağlamaktır. Ancak suyun içerisinde bulunan ağır mineraller ve ortamda bulunan toz, yağ ve benzeri oluşumlar sonucu, sistem tam olarak işlevini yerine getirememektedir.

Kireç, ağır kir, yağ ve korozyon oluşumu sonucunda sistemde kireç oluşumları ve diğer tortular meydana gelir. Bunun sonucunda ise daha fazla enerji harcanır. Bu oluşumlar arttığında ise ısıtma ve soğutma sistemleri çalışamaz hale gelir. Yukarıdaki sebeplerden dolayı kesinlikle temizliği yapılmalıdır. Hem çalışma aksamının durmaması hem de enerji tasarrufu sağlanabilmesi için chiller, kondenser, eşanjör ve diğer aksamların temizliği yapılmalıdır.

Düzenli temizlenmeyen sistemler tam olarak işlevini yerine getirememektedir.

 

CHILLER, KONDENSER, EŞANJÖR VE EVAPORATÖR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR ?

Soğutma, ısıtma sistemlerinin aksamlarında, konderserde, eşanjörde, chiller makinesinde oluşan kireç, yağ, kir ve diğer tabakaların temizlenebilmesi için 2 teknik bulunmaktadır. Bunlardan bir mekanik bir şekilde periyodik olarak yapılan fırçalama yöntemidir.

Ancak tam olarak etkili olamamaktadır. İkinci yöntem ise ısıtma ve soğutma sistemlerinin %100 etkili temizliğinin yapılabilmesi için geliştirilmiş, soğutma ve ısıtma sistemlerinin iç ve dış aksamında oluşan kireç ile birlikte bütün ağır kir ve tortuların derinlemesine işleyerek sökülmelerini ve temizlenmeleri sağlayan kimyasallar ile temizlemektir. Kireç, tortu, ağır kir ve yağ oluşumlarının meydana geldiği alanlarda bu kimyasalı püskürtme yöntemi uygulanır.

Herhangi bir püskürtücü, sprey ve benzeri aparat ile sisteminizin çalışma aksamına engelleyen alanlara sıkılır. Bu işlem gerçekleştirildiğinde kirecin, ağır kirlerin, korozyonun ve diğer oluşumların sökülerek temizlendiği görülür. Kimyasal kesinlikle metal parçalara zarar vermez.

bottom of page